Λίγα λόγια για τους παιδικούς σταθμούς

Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στεγάζονται σε ένα προσεκτικά διαμορφωμένο κτήριο με φωτεινές, ευρύχωρες αίθουσες απασχόλησης, αίθουσα πολλαπλών δραστηριοτήτων και άνετους αύλειους χώρους για ελεύθερο παιχνίδι.

Σκοπός των Παιδικών Σταθμών

Οι Παιδικοί Σταθμοί είναι κυρίαρχα χώροι αγωγής, εκπαίδευσης και ασφαλούς διαμονής για παιδιά προσχολικής ηλικίας και έχουν ως σκοπό:

 1. Να παρέχουν ενιαία προσχολική αγωγή σύμφωνα με τα πλέον σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.
 2. Να βοηθούν τα παιδιά να αναπτυχθούν ολόπλευρα, σωματικά, νοητικά, συναισθηματικά και κοινωνικά.
 3. Να εξαλείφουν κατά το δυνατό, τις διαφορές που τυχόν προκύπτουν από το πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.
 4. Να εξυπηρετούν γονείς και κηδεμόνες και παράλληλα να τους ευαισθητοποιούν πάνω σε θέματα σύγχρονης παιδαγωγικής και ψυχολογίας.
 5. Να βοηθούν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας στην ομαλή μετάβασή τους από το οικογενειακό στο σχολικό περιβάλλον.
 6. Να παρέχουν ημερήσια διατροφή και φροντίδα στα παιδιά που φιλοξενούν τηρώντας τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Παροχές

 • Διατροφή: Πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό
 • Μεταφορά με σχολικό: Το σχολικό  εξυπηρετεί τις περιοχές που βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου.
 • Παρακολούθηση από Παιδίατρο: Η Παιδίατρος επισκέπτεται τους Παιδικούς σταθμούς δυο φορές τον μήνα ανά δεκαπενθήμερο.
 • Συνεργασία με Παιδοψυχολόγο: Η Παιδοψυχολόγος επισκέπτεται τους Παιδικούς σταθμούς μια φορά την εβδομάδα.
 • Συναντήσεις γονέων: Οι συναντήσεις γονέων γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ομαδικά και ατομικά.

Λειτουργία των παιδικών σταθμών

 • Η λειτουργία των Σταθμών αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Ιουλίου του επομένου έτους επί πέντε ημέρες. Δηλαδή, από Δευτέρα έως Παρασκευή.
 • Οι Σταθμοί δεν λειτουργούν από τις 24 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου, καθώς και από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή του Θωμά.
 • Οι Σταθμοί επίσης διακόπτουν την λειτουργία τους κατά τις επίσημες αργίες των Δημοσίων Υπηρεσιών, καθώς και του Πολιούχου του Δήμου που λειτουργεί ο Σταθμός ή του εορτασμού Εθνικού Τοπικού γεγονότος, όπως επίσης και των σχολικών εορτών (π.χ. Τριών Ιεραρχών, 17 Νοέμβρη, Αγίου Πνεύματος).
 • Οι Σταθμοί δύνανται να διοργανώνουν εκδηλώσεις – γιορτές (π.χ. εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, της 25ης Μαρτίου, των Χριστουγέννων, της Αποκριάς, καθώς και γιορτή για τέλος της χρονιάς). Επιπλέον, οι γιορτές θα πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννοήσεως των Υπευθύνων των Σταθμών, του Προϊσταμένου του Τμήματος και της Δ/νσης του Ν.Π.Δ.Δ., με την κεντρική διοίκηση.
 • Με απόφαση του/της Προέδρου είναι δυνατή η αναστολή λειτουργίας των Σταθμών λόγω απολύμανσης ή δυσμενών καιρικών συνθηκών ή άλλων σοβαρών λόγων που επικαλείται στην απόφαση του ο/η Πρόεδρος του Δ.Σ.
 • Η λειτουργία των Σταθμών αρχίζει από τις 07:00 π.μ. και λήγει στις 16:00 μ.μ.

Τομείς ανάπτυξης

 • Αδρή κινητικότητα
 • Λεπτή κινητικότητα
 • Κοινωνικοσυναισθηματικός τομέας
 • Αισθητηριακή αγωγή
 • Προγραφικές – προμαθηματικές έννοιες

Παιδαγωγικό πρόγραμμα - Παιδαγωγικό προσωπικό

Το Παιδαγωγικό Πρόγραμμα των παιδικών σταθμών του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου βασίζεται στην ολιστική προσέγγιση για την ανάπτυξη του παιδιού. Στόχος των Παιδαγωγών είναι η ολόπλευρη ανάπτυξη των βρεφών και των νηπίων (σωματική, συναισθηματική, νοητική και κοινωνική). Κύριο χαρακτηριστικό της παιδικής ηλικίας είναι η αλληλεπίδραση μέσω του παιχνιδιού, η οποία προσφέρει χώρο για την ανάπτυξη της πρωτοβουλίας, της φαντασίας και της εξερεύνησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται η μάθηση ευχάριστη και διασκεδαστική. Τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά με το παιδαγωγικό υλικό και ολοκληρώνουν με χαρά τη διαδικασία της μάθησης. Η επιλογή των θεμάτων, ο σχεδιασμός και η οργάνωση δραστηριοτήτων βασίζεται στις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα και τις εμπειρίες των παιδιών. Οι Παιδαγωγοί χρησιμοποιούν το παιχνίδι ως τον σημαντικό τρόπο μάθησης. Ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των παιδιών σε ομάδες. Υποστηρίζουν την ανάπτυξη της αυτονομίας τους. Δίνουν ευκαιρίες για απόκτηση εμπειριών με βιωματικό τρόπο, σεβόμενοι πάντα τον προσωπικό ρυθμό του κάθε παιδιού. Σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα του παιδαγωγικού προγράμματος  έχει φυσικά και η συνεργασία μεταξύ γονέων και παιδαγωγών.

Το Παιδαγωγικό προσωπικό των παιδικών σταθμών είναι άρτια καταρτισμένο, με συνεχή εξέλιξη ως προς τις σύγχρονες παιδαγωγικές προσεγγίσεις.

Βρεφικό

Βρέφη ηλικίας από 12 μηνών - 18 μηνών

Μεταβρεφικό

Βρέφη ηλικίας από 18 μηνών - 2,5 χρονών

Προνηπιακά

Νήπια ηλικίας από 2,6 χρ. - 4 χρ.

Ενημερωτικό για γονείς: Οδηγίες για Covid 19

Κανόνες λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών

Μετάβαση στο περιεχόμενο